Een centrale parel, rijk aan zóveel

De Keistad, ofwel Amersfoort. Een centrale parel, rijk aan zóveel. Verhalen, historie, ruim 158.000 inwoners, talloze leuke horeca, musea, maar ook prachtige natuur. Je snapt nu misschien waarom Sam en ik hier zo goed gedijen. Dit is onze stad, wij zijn Amersfoort!

Rijk aan historie

Amersfoorts grootste schat? Wij zeggen unaniem de historie. Met zoveel prachtige straatjes, smalle grachten, muurhuizen, stadspoorten en monumenten waan je je haast in het verleden. Het verhaal van Amersfoort gaat terug naar de plek waar nu de Sint Joriskerk staat, toen de bisschop van Utrecht hier een hof liet bouwen. De bedrijvigheid nam toe en sindsdien groeide de nederzetting in rap tempo door. Wij vinden het vooral bijzonder dat er zoveel bewaard is gebleven. De stad is bedeeld met fascinerende doorkijkjes, over de gracht naar de Lange Jan bijvoorbeeld. Of neem de middeleeuwse stadsmuren, die er nog altijd prachtig bij staan. Maar het bijzonderst blijft voor ons de Koppelpoort, die als stadspoort naar Amersfoort diende. Zo zie je maar, geschiedenis hoeft niet saai te zijn.

amersfoort

Bekend van…

Wist je trouwens dat de stad verschillende bekende lekkernijen heeft? Zo zijn de Jan Hagel-koekjes, Amersfoortse Keitjes én de Amersfoortse Meisjes bedacht door lokale bakkers. Zoetekauw Sophie is er niet vies van en trakteert zichzelf graag op deze heerlijke baksels. En geef haar eens ongelijk. Zelf hop ik geregeld langs bij de Rock City Brewpub of De Drie Ringen om speciaalbier van eigen bodem te drinken. Persoonlijke favorieten zijn de Koene Ridder en de Vuurvogel. Pluspunt: met zoveel stadsbrouwerijen én eigen creaties blijft elke borrel een proeffestijn.

image alt

Jaarlijkse dosis gezelligheid

Een mooi bruggetje naar Amersfoort als bierstad. Want ook die reputatie gaat terug naar de middeleeuwen, toen de bierproductie hier floreerde. Die sporen zie je nog altijd terug. Sam tipte je natuurlijk al twee van zijn favoriete stadsbrouwerijen, maar het zijn er in totaal wel vijftien! Zo wordt cultuur proeven wel heel gezellig… Zelf houd ik de evenementenagenda goed bij en heb er een paar die hoog op m’n lijstje staan. Het culturele foodfestival Lepeltje Lepeltje is voor de echte levensgenieters een must visit. Voor een rustig avondje uit of romantische date is Film aan de Eem een aanrader. In de buitenlucht gratis een speelfilm kijken, wie wil dat nou niet? Als laatste twee tips voor de muziekliefhebber: ga langs bij muziekcafé Pitchers of Miles, die jouw wekelijkse portie livemuziek - jazz, blues, soul, pop, singer-songwriter en meer - verzorgen.

  Nieuws
  Vragen? Neem contact met ons op